16.09.20

Lihaskunnon harjoittaminen on tärkeää lenkkeilijälle


Juoksijan ja lenkkeilijän kannattaa treenata ja pitää yllä hyvää lihaskuntoa, sillä vahvat lihakset tukevat juoksu- ja kävelyasentoa. Hyvä lihaskunto tekee lenkkeilystä ja juoksusta tehokkaampaa ja ehkäise vammoja. Erityisen tärkeää on vahvistaa keskivartaloa, vatsaa ja selkää, sekä pakaroita. Hyvä määrä lihaskuntoharjoittelua lenkkeiljälle on yhdestä kahteen kertaan viikossa. Liikkeitä voi tehdä kuntosalilla tai harjoitteita voi tehdä esimerkiksi kotona oman kehon painolla.

Ikävä pistoksen tunne lenkkeillessä?

Useita lenkkeilijöitä ja juoksijoita on joskus kesken lenkin vaivannut ilkeä pistävä tunne kyljessä tai vatsassa. 

Tunne johtuu siitä, kun pallealihas joutuu kramppiin ja ärtyy hölskyvän liikkeen takia. Pallealihas on litteä kupolimainen lihas, joka sijaitsee vatsan yläosassa ja se erottaa rinta- ja vatsaontelon toisitaan. Se on hengityslihas ja se aktivoi myös muita vartalon lihaksia tukemaan selkää. 

Pistos voi tulla kenelle vain, useammin aloittelijoille kuin huippu-urheilijoille. Hyvällä juoksutekniikalla ja vahvalla keskivartalolla voit estää pistoksen ilmenemistä. Vahva lihaskunto jaksaa ylläpitää oikeaa juoksuasentoa pidempää. 

Lenkkeilijän ja juoksijan lihaskuntotreeni

Tee liikkeet videolta. Valitse omalle kuntotasollesi sopivat variaatiot liikkeistä. Aloittelijalle sopiva harjoitus on tehdä liikkeet kerran läpi, kokeneempana lenkkeilijänä voit tehdä 2-3 kierrosta. Harjoitukseen tarvitset korokkeen, penkki tai rappu toimii loistavasti. Lisäksi alusta voi olla mukava ottaa makuuasennossa tehtäviin liikkeisiin. 

Tee treeni tästä linkistä.


Tämän treenin tarjosi valmentajamme Sakke Räsänen. Sakke luo treeniin kannustavan ja motivoivan ilmapiirin. Saken vahvuuksiin kuuluu ryhtiongelmat sekä niska-hartiaseudun vaivat ja toiminnallinen harjoittelu.

sakke.rasanen@clubhuuma.fi