16.09.20

Mitä on liikkuvuus ja miksi se on tärkeää?


Liikkuvuudella tarkoitetaan nivelten liikelaajuutta ja niitä ympäröivien lihasten ja kudosten venyvyyttä. Hyvä liikkuvuus on edellytys kehon normaalille toiminnalle.

Urheillessa huono tai rajoittunut liikkuvuus heikentää voimantuottoa ja lisää siten loukkaantumisriskiä. Mietitään hetki kireää lonkankoukistajaa: lonkan heikentynyt ojennusliike kompensoituu useimmiten alaselän ”notkistavana” liikkeenä ja täten kuormittaa alaselkää väärällä tavalla. Esimerkkiliikkeenä kyykky: kireät lonkat tekevät kyykyn oikeasta tekniikasta hankalan saavuttaa, selkä ei pysy suorana ja keskivartalon tuki pettää ja liikerata jää vajaaksi, tämä saattaa aiheuttaa vammoja selässä.   

Liikkuvuus on yksilöllistä, mutta oikeilla ja oikein toteutetuilla harjoitteilla pystyt vaikuttamaan omaan liikkuvuuteesi ja parantamaan täten treenituloksia sekä suoritustekniikkaa. 

Liikkuvuusharjoitteita on hyvä tehdä mahdollisimman usein. Kotona illalla TV:tä katsoessa, treenin lämmittelynä tai vaikkapa töissä taukojumppana. 

Valmentajamme Mira kertoo liikkuvuudesta.


Liikkuvuutta kannattaa treenata mahdollisimman usein vaikka pitkin päivää lyhyitä jaksoja kerrallaan

Liikkuvuusharjoitus:
Tee jokaista liikettä yksi minuutti kummallekin puolelle. Tee liikkeet rauhallisesti ja kehoasi kuunnellen.

LIIKE 1, Olkapään rotaatio. Seisten seinää vasten, nosta kyynärpäät hartiatasoon ja rentoutua hartiat. Tiivistä vatsaa niin, että selkä pysyy lähellä seinää. Vie ranteita kohti seinää pitäen kyynärpäät paikoillaan.

LIIKE 2, Pään kallistus. Istuen tai seisten, paina vastakkaisella kämmenellä olkapäätä kevyesti alapäin ja kallista päätä kohti toista hartiaa. Säilytä hyvä ryhti koko liikkeen ajan ja tee liike rauhalliseen tahtiin.

LIIKE 3, Pyöristys ja avaus. Istuen tai seisten, pyöristä yläselkää työntäen kämmeniä voimakkaasti eteen. Avaa rintaa vetäen lapaluita toisiaan kohti ja avaamalla käsiä sivuille.

LIIKE 4, Polvenojennus. Istuen hyvässä ryhdissä keskivartalo vahvana ja koko takareisi tuettuna penkkiin. Ojenna polvea säilyttäen ryhti ja alaselän luonnollinen asento.

LIIKE 5, Lonkan ojennus. Seisten, astu toinen jalka pitkälle taakse. Jännitä pakaraa reilusti jotta tunnet lonkankoukistajassa venytystä. Kurkota saman puolen käsi korkealle ylös tehostaen venytystä ja palauta rauhallisesti alas.

Tästä näet harjoituksen liikkeet.


Tämän treenin tarjosi valmentajamme Mira Rantavuo. Miran vahvuuksiin kuuluu niska-hartia seudun vaivat, painonpudotus sekä kehonmuokkaus ja elämäntapamuutokset. 

mira.rantavuo@clubhuuma.fi