17.10.18

Kohti terveempää elämää!

Huuman ja Kymenlaakson Ensi- ja Turvakotiyhdistyksen yhteisen projektin tuloksista kuullaan nyt lisää. Tavoitteenamme on työntekijöiden jaksamisen ja hyvinvoinnin parantaminen. Pia Metsola 55v. haluaa aloittaa tulosten purkamisen kiitoksilla. ”Kiitokset työnantajalle ja Huumalle. Ilman tätä projektia en olisi tällaiseen ryhtynyt. Nyt sitouduin, kun kuulin, ettei kyseessä ole mikään pikakuuri, vaan pitkäkestoinen ja pysyvään muutokseen tähtäävä projekti.”

Pia kertoo, että hänen lähtötilanteensa oli huono. Terveys reistaili, takareidet olivat niin jumissa, että liikkeelle lähteminen oli hankalaa ja kivuliasta. Ykköstyypin diabeteksen kanssa sokeritasapainoilu oli vaikeaa, yöt huonoja ja mieli maassa. Häntä jännitti aluksi, mutta projektista, sen ohjauksesta ja työkavereista sai rohkeutta kokeilla. Pian suosikiksi nousi ensin kuntopiiri ja sen jälkeen itsenäinen kuntosaliharjoittelu saliohjelmalla. ”Pelkäsin, että menen treenistä enemmän jumiin ja tulen kipeäksi. Niin ei onneksi käynyt, kun treenaus aloitettiin tarpeeksi rauhallisesti ja ihan pienillä painoilla. En ole kertaakaan ollut kipeänä treenistä vaan olen pystynyt nostamaan harjoittelupainoja ja säilyttämään silti koko ajan täyden toimintakyvyn ilman kipuja. Motivaatio on noussut, kun pystyy tekemään jo isommilla painoilla treeniä.”

Pian suurin innostaja on se, että keho voi paremmin. Ennen se oli paino. Lukema vaa’assa, joka ei koskaan tuntunut hyvältä. ”Aina toitotetaan vaakaa ja painoa, mutta inbody-mittauksessa näin mistä oikeasti kehoni koostuu. Jos olisin vain tuijottanut vaakaa, en olisi tiennyt, että minulla on viitearvoihin verrattuna enemmän lihasmassaa kuin keskiarvolla oman ikäisistä ja pituisista naisista. En olisi myöskään nähnyt rasva-arvoja ja niiden laskemista. Kyllä tämä antaa puhtia, kun näkee miten kropan koostumus muuttuu.” Viskeraalinen vaarallinen rasvakin lähti reippaaseen laskuun ja lihasmassaa saatiin muutamassa kuukaudessa lisää.  Muutos saattaa näyttää paperilla pieneltä, mutta sen vaikutus terveyteen ja jaksamiseen on suuri.

Pia kertoo omista huomioistaan, joita muutaman kuukauden kestänyt projekti on jo tuonut mukanaan. ”Oma mielialani on kohentunut selvästi, unenlaatuni on parantunut enkä enää heräile öisin. Sokeritasapaino on parantunut, treenin jälkeen en tarvitse enää niin paljon ruokainsuliinia kuin ennen. Koko kroppa voi paremmin. Jaksan myös töissä paremmin, tämä yhteinen projekti on parantanut työssä viihtymistä ja ilmapiiriä.”

Pian mielestä yritykset voisivat ottaa mallia ja panostaa henkilökuntansa hyvinvointiin. ”Tuntuu hyvältä, että työnantaja arvostaa meitä ja teki tämän mahdolliseksi. Työyhteisö voi paremmin ja pitää itsestään paremmin huolta, se kaikki vaikuttaa työmme laatuun ja näin myös on työnantajan eduksi.” Pian työssä autetaan ja kannustetaan muita ihmisiä, silloin on todella tärkeää, että oma jaksaminen on kunnossa.

Sosiaalisen työn vastapainona itsenäinen harjoittelu salilla on Pian juttu.  ”Tykkään Huumalla eniten siitä, että voin treenata ilman aikatauluja. Nautin siitä, että aikataulutetun työpäivän jälkeen saan tulla ja mennä vapaasti. Lataudun liikunnasta, tulee voittajafiilis aina treenin jälkeen!”

Pia haluaa kannustaa niitä, jotka tietävät että pitäisi, mutta eivät saa aikaiseksi. ”Lähde kokeilemaan, eka kerta on aina vaikein. Minuakin jännitti aluksi. Nyt pakkaan aina salivaatteet valmiiksi reppuun. Liikunnasta pitää tehdä itselleen sujuvaa. Kun teet siitä itsellesi rutiinin niin siitä tulee osa arkea.”

Kiitos Pialle haastattelusta ja paljon energiaa syksyyn! Marianne